Екатерина Додова Екатерина Додова Потребител

Прехвърляне на майчинство на пенсионерЗдравейте отново,


Първо искам да благодаря за бързия и компетентен отговор на предишниями въпрос!


Въпросът ми е отново относно майчинство.


Моя позната е в отпуск по майчинство от месец 02.2011 година. Предполагам, че първата година изтича през 02.2012 г. Нейната майка е пенсионер. Познатата ми иска да прехвърли майчинството на нея, за да може да работи. Конкретните ми въпроси са: • Трябва ли майката/пенсионер да бъде назначена на трудов договор? Какъв трябва да бъде трудовия договор (4,8 часов)? Има ли срок за нейното назначаване?

 • От кога ще може да прехвърли майчинството?

 • Какъв размер от майчинството ще получава евентуално работещия пенсионер?


Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Въпросът ви може да бъде отнесен единствено към платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (чл 164 от Кодекса на труда 'КТ'). КТ дава възможност този вид отпуск да се ползва, със съгласието на майката, от бащата или един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение.
  Отговора на първия поставен въпрос е Да, бабата на детето трябва да работи по трудово правоотношение за да може да ползва отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.
  Вида на договора - 2, 4 или 8 часов не е от значение, стига лицето да отговаря на условието на чл. 52а от Кодекса за социално осигуряване 'КСО' (Да има 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за Общо заболяване и майчинство 'ОЗМ' ).
  Майчинството може да се прехвърли след изтичане на отпуска за бременност и раждане - до 410 дни. На практика бабата ще може да ползва отпуск за отглеждане на детето от 411-тия ден до навършване на 2 години на детето.
  Размера на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст е определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. За 2011 година той е 240 лв.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->