Мария Савова Мария Савова Потребител

Възстановяване на платен ДДФЛ от физическо лицеЗдравейте,

До 31.10.2010 г. работих по трудово правоотношение,което прекратик от 01.11.2010 г. поради неизплащане на трудовите ми възнаграждения. За времето през което съм работила съм получавала суми под формата на аванси. За тях работодателят ми не е внася ДДФЛ. В края на годината от получената служебна бележка разбрах, че за получените от мен аванси дължа ДДФ в размер на 180 лв.

През 2010 г. имах и малки суми по граждански договори.

При попълване на ГДД по чл.50 съм попълнила Прил.1 и Прил.3 и съм внесла дължимият от мен ДДФЛ.

Въпросът ми е следният: С моя работодател сключих спогодба за разсрочено плащане на дължимите ми трудови възнаграждения- на 6 месечни вноски. При изплащане на сумите аз получавам сумата, която е на база издадените за миналата година фишове т.е в нея се удържа и ДДФЛ. В тези удръжки влиза и данъкът, който аз съм платила с ГДД ПО ЧЛ.50. Как мога да си възстановя този данък, който съм внесла с ГДД по чл.50 и който е свързан с Приложение 1 от нея. Трябва ли да декларирам през 2011 г. сумите получени по спогодбата, които в същност са заплати от предходна година и как?Отговори

  • Здравейте,

    Данъка се удържа и внася от платеца при изплащането на дохода. Данък се дължи само за получени доходи.
    От изложените данни става ясно, че с ГДД за 2010 год. вие сте платили данък върху получените от вас авансови плащания. При окончателното изплащане на заплатите за съответните месеци работодателят ви удържа данък върху пълния размер на изплатеното възнаграждение. В този случай, в ГДД за 2011 следва да преизчислите данъка, който сте внесли върху авансовите плащания и да платите данък само за сумите, които са ви изплатени през 2011 год. По този начин в ГДД за 2011 год ще се получи данък за възстановяване.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->