Любомира Иванова Любомира Иванова ИТ консултант

База за изчисляване на отпуск по чл.166 (2)Считано от 06.04.2020 прекратих ползжането на отпуск по майчинство до 410 дни и се върнах на работа.

По предписание на личен лекар и със съгласие на работодателя от 04.05.2020 ползвам платен отпуск за кърмене по чл.166 (2) - 2 часа дневно за деца близнаци.

Във фиша за работна заплата за м.май тази отпуска не е отразена, а трудовото възнаграждение е изчислено на база 8 часов работен ден.

Работодателя длъжен ли е да посочи отпуска във ведомостта за РЗ и как се изяислява той?

Отговори

  • Здравейте.Отпускът Ви по чл.166, ал.2 гарантира изпълнението на нуждите Ви като майка и гарантира получаване на възнаграждение в пълен размер! Дотук задачите на трудовото законодателство са изпълнени. Кое Ви притеснява в случая? И ако позволите - има ли издадена от работодателя заповед в този дух. Този начин е по-лесен за счетоводителя, при изработване ведомостта за заплати.
  • Да, има издадена заповед.
    В системата за отчитане на отработените часове отразявам ползването на тази отпуска.
    Притеснява ме това, че в системата за отяитане на работното време имам 6 часа работни и 2 часа одобрено отсъствие, докато във фиша са отразени 8 работни часа, т.е. девете не съвпадат.

  • Здравейте. Интересите Ви са защитени. Посочено е работа при пълно работно време. Ако нещо не е наред според контролните органи, това не е Ваш проблем. Вие сте действали добросъвестно! Няма основание за притеснения.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->