Кристина Димитрова Кристина Димитрова Потребител

Прекратяване на ТД по заместване.Здравейте, силно се надявам някой да отговори и на ми пимогне със съвет.Работя или по-точно работех в дентална клиника до вчера. Подписала съм договот по заместване на другата служителка, която е в майчинство. Това е от 10.10.2018г.

На 09.06.20г. шефката ми изпадна в някаква нервна криза, скарахме се (по-точно тя ми крещеше, аз мълчах) в крайна сметка накрая ми каза да смятам, че от утре (демек от 10.06) ми тече предизвестието (това беше в края на работния ден). След което към 21ч ми пише във фейсбук как обсъдили със счетоводителя и решили че няма смисъл да се измъчваме взаимно и от 10. 06 да не ходя на работа.

Това законно ли е?!? Възможно ли е?!? Кажете моля ви, какви са правата в случая?! Видях че в НАП вече е прекратен договора с дата 10.06 по член трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 3 КТ.

Също така трудовата книжка ми е в тях имат лу право да я попълват преди да съм подписала за приключване на договора? Сигурно утре ще ме викнат да се подписвам, ако са написали по взаимно съгласие ч. 325 да подписвам ли?


Отговори

 • Здравейте.Не подписвате нещо, за което не знаете дали е законно, както и дали е във Ваша полза!!
  След като сте видели в НАП прекратяването на договора, отговорете -в копието на Вашия договор за заместване изписани ли са имената и длъжността на заместваната от Вас служителка? Към датата на прекратяване на договора Ви/макар, че това е датата на която сте приели и подписали съответната заповед/ въпросното лице се е ли ВЪРНАЛО на работа-един вид на Вашето работно място?
  Съветвам Ви ВЕДНАГА да направите копие на водения разговор във Фейсбук с работодателя Ви. Това може да се ползва като доказателствен материал по случая! Да повторя - законосъобразно прекратяване на договора Ви има само в случай, че титуляра на работното място се е завърнал от майчинство и основанието в изготвената заповед е чл.325,ал.1,т.5- със завръщане на замествания на работа!! Ако това не отговаря на истината, Ваше право е да обжалвате заповедта в съда, още повече ако правния състав не отговаря на истината!
 • Още нищо не съм подписвала. Викна ме утре да ходя да разсписвам и да си взема трудовата книжка. Инапе никой не се е върнал, не мисля че момичето по майчинство ще се върне, просто работодателката не става за такава и гордоста и ината и надделяха, за това ме освободи от днес за утре. Не знан как внасят данни в НАП за прекратен договор на 10.09, като нищо не съм подписвала. Отделно ще видим утре дали са ми попълнили т.книжка отново след, като нищо не съм подписвала.
  Иначе имената ги пише на договора, пише че съм по заместване.
  От думите ви още повече се потвърждава мнението ми, че това уволнение е Незаконно и няма право да постъпва така с мен.... И то в това време на пандемии и прочее.
  Знам че не ви инт. ама преди това супер мило се държеше се1 ме обичаше, влезнала съм им в сърцата и само говорели за мен и в един момент БАМ махай се.... Е как да не искам да пусна иск... Разбирам да напусна нормално, като хората, а то...... Е няма да стане.


  Пс: благодаря за отговора, утре ще гледам какво пише, притеснявам се да не пише, че съм уволнена дисциплинарно(което пак е незаконно май)
 • Здравейте.Ще чакам какво точно ще Ви поднесат за подпис! И какво точно ще пише там!
  Красимир Халачев
 • Благодаря, за което. :) Ще видя дали ще мога преди да подпиша да пиша тук, че като знам как застават на главата ти....
  Според мен ще са написали по ч. 325 за да не ми дължи никакво обезщетение, иначе каза че имам да си зимам заплата найй - вероятно за дните от 1ви до 9ти....Ще видим... Ако е 325ч мисля да не подписвам и да успорвам.

  До после, стискайте палци :д
 • Написали са ми по ч. 325ти изплатиха ми заплата за 1 м и за тези 10дни от Юни. За отпуска нямало тъй като не работя цяла година, а до 6тия месец съм си иьползвала 10те дена (карантина). Като цяло разписах и ди тръгнах, не знан дали да падам на нивото им и да се занимавам да ги съдя все пак за незаконното уволнение, тъй като не видях да се е върнала и колежката, която замествам.
 • Здравейте.Чле.325 от КТ има много редакции-в случая:
  - взаимно съгласие - ал.1,т.1;
  - със завръщане на замествания на работа - ал.1,т.5;
  Вижте си заповедта и напишете как точно е записано!
 • ал. 1 т. 1 пише
 • Здравейте. Подписът Ви върху заповедта за прекратяване на ТД по взаимно съгласие прави нещата законни. От тук нататък е препятствие към всякакви провни искове. Ако се регистрирате в Бюрото по труда, получавате обезщетение за минимален срок и минимален размер.
 • Да знам, разписах го съвсем съзнателно, просто в крайна сметка реших, че няма смисъл да падам на това ниво и да сигубя времето с тях.

  Благодаря за оказаната помощ. :)
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->