Петър Симеонов Петър Симеонов IT

Пракратяване на трудови отношенияИмам желанието да напусна сегашната си работа и да я сменя с друга, но искам това да стане по-бързо. Преди да отида при HR-ите на фирмата искам да знам как стоят нещата с напускането на работа.В момента работя в средно-голяма софтуерна компания (от 100-150 човека). Фирмата не е българска, но е задължена да спазва доста от местните закони. За момента изпълнявам ролята на старши оператор, и се занимавам с клиенти от цял свят. Последните 3 месеца целият ни отдел претърпя промени. Без наше съгласие вкараха нощни смени (от 12 до 8) Аз лично, когато започнах работа в компанията, преди 4 години се бях съгласил да работя единствено през деня и давам различни смени до 12 през нощта, но нещата се промениха, и вече 3 месец работим по 5-6 смени, които са от 12 до 8. Съответно, откакто началниците ни го съобщиха това, единствено се направи подобаващ график, но не ни връщиха никакви документи относно промененото работно време, и от колегите разбрах, че няма нужда да ни връчват подобни допълнения, понеже в самият договор си е отбелязано, че се работи на смени.Исках да разбера мога ли да напусна без да подписвам предизвестие, и какви други опции имам?

PS: договора ми се води безсрочен.Поздрави


Отговори

 • Здравейте. Малко въпроси?
  1.Уговорката за работа само денна смяна устна ли е ?
  2.Какво точно е записано в трудовия договор за работното време? Цитирайте дословно.
  3.При работата на смени от 24 до 8 часа, моля да напишете върху какъв размер/часа/работно време/ става заплащането. Точно количеството часове, от които колко часа нощни? Да уточня - времето от 22 до 6 часа се зачита за нощни часове.
  4.Заплаща ли се допълнително лева за нощни часове?
  5.При преизчисляване на работното време,нощните часове дават и извънреден труд. Заплаща ли се извънреден труд към момента?
  6.Дните 1 и 24 май са официални празници.Ако сте работили на тези дати, получили ли сте доплащане, и ако да, в какъв размер?
  Графиците за работа месечно заверени ли са с подпис на работодателя и подпечатани ли са?
  От отговорите ще зависи начина и срока за прекратяване на трудовия договор!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->