Ирина Стойкова Ирина Стойкова диспечер

Намаляване на основното възнаграждание без съгласие на служителяЗдравейте!

Работя в транспортно общинско дружество (вътрешен градски транспорт) като диспечер. Докато съм в платен годишен отпуск, ръководството прави промени на имената на длъжностите, а всъщност задълженията ни и отговорностите остават същите. В същия момент се намалява основното ми трудово възнаграждение. Сега очаквам и да ме преместят в друг отдел, където служителите са с по-ниско основно трудово възнаграждение.

Все още не съм подписала никакъв документ, тъй като смятам, че нямат основание без мое съгласие да намалят основната ми заплата.

Има ли право работодателя да ми намали трудовото ми възнаграждение без мое съгласие? Мога ли да приема преместване в друг отдел без промяна на заплатата ми и по кой член от Кодекса на труда?

Благодаря Ви!Отговори

  • Здравейте,

    В чл. 118 от Кодекса на труда е заложена забрана за едностранна промяна на трудовото възнаграждение освен в случаите и по реда, установени в закона.

    Работодателят може едностранно да увеличава трудовото възнаграждение на работника или служителя.

    Трябва също да имате предвид, че не се смята за изменение на трудовото правоотношение, когато работникът или служителят е преместен на друго работно място в същото предприятие, без да се променят определеното място на работа, длъжността и размерът на основната заплата на работника или служителя.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->