Петя Станчева Петя Станчева Потребител

Права на работник в извънредно положение с коронавирусЗдравейте,

Трябва ми консултация как да процедирам и какви са ми правата в извънредното положение с Коронавирус.

Работя като продавач-консултант в магазин за дрехи близо 4 години и от 13.03.2020 съм си вкъщи без никакви доходи,имам платен годишен отпуск от 2020 и от 2019.

Управителят, ми казва че незнае какво да прави,че съм неплатена отпуска с която не съм съгласна и немогат да ме съкратят за да си ползвам борсата,имам и заплата за месец март,която незнам дали ще ми я платят изобщо защото като не работи магазина -нямало оборот и нямало къде да си търся правата.Незнам какво да правя.

Моля за вашата консултация и помощ.


Отговори

 • Здравейте.Управителят Ви е казал, че се намирате в неплатен отпуск.Ще Ви попитам:
  1.Имате ли подадена молба за ползване на неплатен отпуск? Имате ли връчена заповед на основание на чл.160 от Кодекса на труда.
  2.Единствен работник ли сте във фирмата или сте повече?
  3.Работодателят Ви изпрати в къщи след издадена заповед или с устно нареждане?
  Мотивите му бяха ли липса на работа/престой поради липса на работа/?
  4.В съответствие с параграф 4 от ЗАКОН за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г./Д.в. бр.28/2020 г., е създаден чл. 120в от Кодекса на труда. "Преустановяване на работата при обявено извънредно положение/
  Чл. 120в. (1) При обявено извънредно положение работодателят МОЖЕ със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители за целия период или за част от него до отмяната на извънредното положение.
  Съгласно текстовете на Чл. 173а. (1) от КТ-работодателят ИМА ПРАВО да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж. Вие имате такъв!
  (2) Работодателят Е ДЛЪЖЕН да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:

  1. бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;

  2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;

  3. работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;

  4. работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст;

  5. работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;

  6. работник или служител с право на закрила при уволнение по чл. 333, ал. 1, т. 2 и 3.

  (3) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, СЕ ПРИЗНАВА за трудов стаж.“
  Колкото до заплащането: 5. Създава се чл. 267а:

  „Трудово възнаграждение при преустановяване на работата при обявено извънредно положение
  Чл. 267а. За времето на преустановяване на работата в случаите по чл. 120в работникът или служителят има право на брутното си трудово възнаграждение.“
  Колкото до наличието или липсата от средства за изплащане на възнаграждението Ви, това може да се види от счетоводните сметки на фирмата, както и в съответствие с други способи!
  Моят съвет е да поискате среща и в прав текст да го попитате какво знае по текстовете от Закона, който Ви посочих и че имате право на тях! Тъй като мога да предвидя реакциите на работодателя Ви,трябва да сте готови да предприемете следващите стъпки. Те са - връчвате му писмено искане/мога да Ви нахвърлям текст/Важно е как ще го приеме.Тъй като той ще откаже, давате му 2 дни да уреди правното Ви положение с фирмата. В противен случай ВЕДНАГА писмено уведомявате съответната Инспекция по труда в областния град, а още по-добре и едновременно с това и Главна инспекция по труда - София със седалище......, за да се подсигурите. Може да сте един от първите случаи на инспекциите. Тъй като материята е малко сложна, може да ми пишете на и-мейл KAZIMIRC4@ABV.BG. Точно отработвам ситуацията по решаването на този род казуси.Не се притеснявайте.
  Пожелавам Ви успех: Кр.Николов
 • Здравейте г-н Николов,давам ви отговори на вашите въпроси.
  1.Нямам подадена молба за ползване на неплатена отпуска.Нямам връчена заповед.
  2.В фирмата сме няколко колежки,но в обекта работя сама.
  3.Работодателя ме изпрати вкъщи без заповед,само със устно нареждане по телефона. Мотивите не са ясни,само казаха да затваряме до второ нареждане.
  Благодаря предварително!
 • Благодаря за информацията.Към утрешна дата ще сте в къщи 10 дни.Времето тече и трябва да вземете решение какво да предприемете.Има два варианта - да приемете извършеното до момента и да останете без доходи и перспектива.. Вторият вариант е по-труден - да защитите правата си, а коствено и тези на колежките си, да получите яснота по перспективата за работа, доходи и всичко останало. Не знам и не питам в кой град работите....Но като човек, който е бил ръководител Труд и кадри, работодател, главен инспектор от Инспекция по труда и след стотици подобни казуси, мога да предвиждам какво ще последва.Както и какво да се предприеме във всеки конкретен случай. Вие решавате...Мога, при желание от Ваша страна, да Ви направлявам в действията. Разполагам с възможност за конферентна връзка.Не Ви ангажирам финансово....
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->