Еми Фикретова Еми Фикретова Потребител

4 часов работен денЗдравейте. Работя на 4 часов работен ден и съм бременна в началните месеци. Осигуряват ме върху половината минимална заплата и имам 12 месеца трудов и осигурителен стаж. Имам два въпроса- какво обещетение ще получавам за майчинство първата и втората година и по време на майчинството 2 години какъв стаж ще ми се води(стаж на по 4часа)? Т.е 2 години майчинство ще имам 1 година стаж? Благодаря ви предварително


Отговори

 • За да придобиете право на парични обезщетения при бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст е необходимо да са изпълнени следните условия:

  1.Към началото на отпуска да сте осигурени за общо заболяване и майчинство;
  2.Да имате най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или при един и същ работодател

  Това, че работите на 4 часов работен ден не ви ощетява по отношение на трудовия стаж, защото ако за 1 календарна година работите на 4 часов работен ден, трудовият ви стаж ще бъде 1 година. За същия този период обаче вие ще имате 6 месеца осигурителен стаж. Ако в резултата на трудовата ви дейност до сега сте натрупала изискуемия 12 месеца осигурителен стаж, то вие отговаряте на условията за получаване на парично обезщетение при бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

  За двете години майчинство ще придобиете 2 години трудов стаж. За втора година от майчинството размерът на обезщетението е 380 лв. на месец.


  Анелия Петрова

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->