Ивона Боянова Ивона Боянова Администратор

Относно Трудово правоотношение между служител с работодателЗдравейте,

Обръщам се с голямо уважение към имащите нужните знания към казусът ми!Моля Ви за съвет как да постъпя в ситуацията ,в която се намирам и ще опиша ,а тя е следната:

Към дата 07.11.2019г. постъпих на ново работно място на длъжност Администратор Онлайн магазин ,считано от дата 08.11.2019г.На първо място длъжноста ми беше зададена по Трудов договор като друга длъжност,която не отговаряше на обявата за работа ,за която съм интервюирана,а именно Продавач,изпълнение на поръчки.Уговорката при постъпването ми на работа беше за 10-часови работни смени,шест дни в седмицата с един почивен ден,който се определя по график.За жалост се съгласих поради обявена заплата от 800лв. ,заведена като твърдо месечно възнаграждение.Но нека преминем към същината.При получаване на първата ми заплата обявена с месец назад получавам заплатата си в плик с неясното съдържание на сумата ,която ми се полага спрямо работните дни или часове.Всъщност се оказва,че тя е изчислена не от счетоводител ,а от Управителя на фирмата ,за която работя ,вероятно поради липсата на счетоводител.Когато ясно поставих въпроса за начина по който е изчислена заплатата ми отговор не ми беше даден ,макар че зададох въпроса няколко пъти.В момента не е ясно как е пресметната работната ми заплата на фона на 22-работни дни от месец Октомври или 21-работни дни ,ако заплатата ми е пресметната считано от дата 07.11.2019г. или 08.11.2019г.Потърсих справка,но след 3-дни чакане така и не ми беше направена.Единственото,което получих беше фиш за работна заплата ,отговарящ обаче ред по ред на договора ,който съм скючила по чл.67 ,ал.1 ,т.1 от Кодекса на Труда.В крайна сметка се почувствах безкрайно излъгана,като поредната ,на която е хвърлен прах в очите поради липсата на информация и обяснения,които смятам за редно да бъдат дадени.За капак получавам по-малко пари ,тъй като работодателят не заплащал първите няколко дни след сключването на Трудовият ми договор с обяснението,че това са дни на обучение,които не се заплащат от работодателя.Не зная и не смятам за основателна тази причина,която ми дадоха предвид закона,който трябва да бъде спазен.Съответно няма Закон ,който позволява Работодателят да Не заплаща работни дни на служителите си след като вече са сключили договор.Чрез помоща,която получих от частен счетоводител установих,че са удържали от заплатата ми общо 240лв. ,които са удържали неправомерно от заплатата ми.В този случай ,моля дайте съвет какво бих могла да направя за да получа остатъка от парите си и какво изобщо да правя с такъв работодател?Благодаря за отделеното време да прочетете казуса ми,който вероятно малко разтеглих ,но с идеята да бъда максимално изчерпателна и надявам се правилно разбрана!


Отговори

  • Здравейте. Моля да публикувате копие от трудовия договор, за да се видят договореностите в него. Ще е добре и да посочите подневно вложеното работно време/в часове, особено след 22 часа ако има/, в т.ч. и в дните, които в съответния месец се считат за почивни. Също при получаването на заплатата, подписахте ли се във ведомост за месеца и върху каква сума ? Възможностите са две - след като сумата бъде установена окончателно, се обръщате се към съответната Инспекция по труда. Абсолютно необходимо е документите, обстоятелствата и изчисленията да са точни-това ще улесни работата на контролните органи. Следващата стъпка е искова молба в съда.

    Кр.Халачев, Габрово
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->