Милен Калчев Милен Калчев Потребител

Сумарно изчисляване на трудаЗдравейте, с оглед да не плаща извънреден труд работодателя въвежда със заповед сумарно изчисляване на труда. По същество графика ще бъде 8 часов работен ден от понеделник до петък, като идеята на работодателя е ако има аварийна ситуация да променя графика, примерно в четвъртък вечер вечерта да ти се обади по телефона и да ти каже че на следващия ден си нощна смяна на 12 часа или в събота през деня да бъдем уведомени по телефона че в неделя сме на работа. Не видях никъде законов срок в който работника да бъде уведомен за промяна в графика както и начин за уведомление за изменението . Т.е . винаги работодателя може да ме накаже че не съм се явил на работа защото не мога да докажа че не съм уведомен за изменението на графика. Ако аз не си вдигна телефона в събота или съм извън обхват излиза че имам вина.


Отговори

  • Здравейте.Промяната на уговореното работно време в един трудов договор става по няколко начина. Един от тях е т.н. сумирано работно време. За целта законът разпорежда работодателят да предвиди тази възможност в Правилника за вътрешен трудов ред на фирмата. С негова заповед, която разпорежда въвеждането на въпросната промяна - като продължителност/период/, с конкретна продължителност на работното време. Също и индивидуално - с допълнително споразумение. Част от задълженията на работодателя е и да предвиди периода, в който ще се компенсира надвишеното работно време. При липсата на такова, надработеното време е извънреден труд, който се отчита по определен начин и се заплаща на съответното лице. Добре е да се знае, че за всичко това ежедневно се вписва отработеното време в специална форма, по която обикновено се изчислява индивидуалната работна заплата. Обаждането по телефона без горните подробности е молба за помощ или изнудване. При липса на съответното заплащане! В такъв случай работата опира до Инспекцията по труда, Министерството на труда и социалната политика, може и до Народното събрание/при липса на съответни мерки/. Не преувеличавам - казвам го от опит.Тъй като предвиждам действия от типа изнудване, ще е добре последващите действия да се консултират от човек, който разбира добре от трудово законодателство и може да се противопостави ефективно на работодателя Ви.
  • Работодателя в нашия случай е поначало виновен тъй като част от служителите в това число и аз за които издадената заповедта са на ненормиран работен ден съгласно трудовия си договор . Това обаче явно не притеснява мениджърите тъй като инспекцията избягва въпросната фирма , която е свързана с енергетика и преки американски интереси
  • Здравейте. Нищо ново....Съветвам Ви да се обърнете директно към съответната комисия в Народното събрание.Като съберете и изложите наличните факти. Акцентирайте към простъпките, които вероятно са груби нарушения на трудовото законодателство и ненамесата на държавната организация, чиято задача е да отстранява съответните нарушения. Много отдавна работих по такъв материал.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->