ВЕНЕЛИН ЙОРГОВ ВЕНЕЛИН ЙОРГОВ служител

Освобождаване от работаЗдравейте, работодателят ми иска да ме освободи от работа по взаимно съгласие, и да ме смени с друг служител. На 01.10.2019г. правя 11мес. откакто съм назначен във фирмата в която работя. Миналата година в момент в който бях без работа и на трудовата борса, получих остра дископатия, претърпях операция и почти цяла година(до Ноември 2018г.) бях на трудовата борса. Сега съм наясно че ако бъда освободен от работа не мога да се запиша на борсата по труда тъй като не са минали 3години от предишното ми регистриране там. Въпросът ми е кой е най удачният начин за излизане от ситуацията за мен тъй като имам ангажименти към банки и все още не съм намерил нова работа. Освобождавването дойде изненадващо за мен тъй като нямам никакви нарушения на работната дисциплина и ред. И още мога ли да не се съглася да подпиша за прекратяване по взаимно съгласие и какви биха били последствията за мен от това? При така описаната ситуация как работодателят би могъл да ме обезщети и да ме подкрепи докато си намеря друга работа? Благодаря.Отговори

 • Здравейте,

  За да се прекрати трудовото правоотношение по чл.325, ал.1, т.1 (по взаимно съгласие), трябва наистина да има такова между вас и работодателя. Ако не желаете, не е нужно да напускате по този ред. Щом инициативата е от страна на работодателя, то следва той да ви предостави писмено предложение. Вие имате 7-дневен срок да отговорите, в противен случай предложението на вашия работодател няма да се счита за прието.

  Вашият работодател може да отправи писмено предизвестие за прекратяване на трудовото правоотношение, ако попаднете в някой от следните случаи:
  1. при закриване на предприятието, намаляване обема на работа или съкращаване на щата;
  2. при спиране на работа за повече от 15 работни дни;
  3. при липса на качества на служителя за ефективно изпълнение на работата;
  4. когато служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
  5. при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, при навършване на 65-годишна възраст;
  6. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако служителят не отговаря на тях;

  Ако работодателят отправи писмено предизвестие, можете да проверите срокът му в трудовия си договор, между 1 и 3 месеца, ако не е упоменато изрично - 1 месец. Ако работодателят не изпълни предизвестието и прекрати трудовия ви договор преди изтичането на срока му, то той ще ви дължи обезщетение в размер на брутното ви трудово възнаграждение за неспазения срок на предизвестие.

  Поздрави,
  Екипът на Ей Би Ди Ел
  abdl.bulgaria@abv.bg
  abdl.bg

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->