Пламенa Димитрова Пламенa Димитрова Потребител

Неспазване на 3-месечно предизвестиеЗдравейте имам един въпрос.По договор имам три месеца предизвестие.Днес си подадох молбата,но няма да мога да спазя това предизвестие.В молбата си написах да ме освободят на 20.07 т.е един месец.Обаче ми казаха,че възможно да не ми платят последната заплата .Тоест ще работя 3 седмици без да ми бъде платено.Какво мога да направя в тази ситуацияОтговори

 • Здравейте,

  Съгласно Кодекса на труда страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да е изтекъл срокът на предизвестието. В този случай, обаче, неспазилата срока на предизвестието страна дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
  В този смисъл ако вие имате уговорен срок на предизвестие в размер на 3 месеца и решите да не спазите този срок и да си тръгнете след изтичането само на един месец от момента на подаване на предизвестието, вие дължите на своя работодател обезщетение в размер на две брутни работни заплати. Това обезщетение вашият работодател може да търси по съдебен ред.

  Задължението ви за заплащане на обезщетение в размер на две брутни работни заплати може да бъде избегнато със сключване на споразумение с вашия работодател или при прекратяване на трудовото ви правоотношение по взаимно съгласие на страните.

  За справка: чл. 220 и сл. от Кодекса на труда

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  С уважение,
  Анелия Батлева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->