Валерия Иванова Валерия Иванова Потребител

Изпитателен срок и майчинсто.Здравейте, на 01.10.2016г. съм постъпила работа на дневни смени. След това разбрах, че съм бременна, и тъй като много боледувах излязох болничен след третия месец. Родих на 02.06.2017г. Майчинството ми изтича на 02.06.2019г. От работа ми предлагат да се върна на нощни смени, но аз смятам да откажа. Казаха ми, че нямам право на обезщетение, тъй като съм в изпитателен срок. Но за отпуските по време на майчинство нищо не ми отговориха. Въпросът ми е, ако откажа да се върна на нощни смени единствено по чл71 ли могат да ме освободят, за да мога да отида на борсата. И какво трябва да пише в заповедта за освобождаване, за да мога да очаквам да ми изплатят отпуската?


Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно Кодекса на труда в срока за изпитване не се включва времето, през което служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е бил назначен.
  В този смисъл предвид обстоятелството, че сте излезли в болничен на третия месец (при шестмесечен изпитателен срок), при връщането ви на работа ще продължи да тече изпитателен срок от останалите 3 месеца.
  В този смисъл за вашия работодател съществува възможността да прекрати трудовото ви правоотношение на основание чл. 71 от КТ. За вашия работодател не е необходимо да обосновава друго основание за прекратяване на договора, нито да иска разрешение от Инспекция по труда.
  Тъй като сте в срок за изпитване при прекратяване на трудовия договор не ви се дължи обезщетение за неспазено предизвестие.
  На вас ви се дължи обезщетение за натрупания неизползван платен годишен отпуск. В заповедта следва да е описано, че този отпуск ви се дължи и какъв е неговият размер. Дори да не е записано в Заповедта, че такъв отпуск ви се дължи, това не го прави недължим и бихте имали основание да го търсите по съдебен ред.

  В случай че трудовото ви правоотношение е прекратено по инициатива на работодателя по реда на чл. 71 от КТ, то вие ще имате право на обезщетение в размер, равен на 60 на сто от среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца.

  Периодът, за който ще получавате обезщетение за безработица, зависи от продължителността на осигурителния ви стаж. Например при осигурителен стаж до 3 години ще имате право на обезщетение за период от 4 месеца, при стаж от 3 до 7 години - за период от 6 месеца и т.н. По-подробно информация за продължителността на периода може да намерите в Кодекса за социално осигуряване.

  За да възникне правото ви да получавате обезщетение за безработица следва да сте се регистрирали като безработно лице в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от датата на прекратяване на трудовото ви правоотношение.

  За справка: чл. 70 и сл. от КТ; чл.54а и сл. от Кодекса за социално осигуряване

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  С уважение,
  Анелия Батлева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->