Калина Людмилова Калина Людмилова Потребител

Неизползван отпуск при напусканеЗдравейте,Понастоящем съм в срок на тримесечно предизвестие за напускане - по моя инициатива. Бях викната от главния счетоводител на фирмата с думите:" Имаш да използваш 13 дни отпуск - 3 от миналата година и 10 от тази (считано до края на юни 2019г, когато изтича предизвестието ми), които трябва да изпозлваш по време на предизвестието си, защото не желаем да ти ги изплащаме".Аз лично бих предпочела да получа парично обезщетение за неизползвания отпуск. Интересува ме има ли законово право работодателят да изисква от мен да използвам отпуската си?Няма график на отпуски, никъде не съм била уведомена, че съм длъжна да я използвам преди напускане.С уважение,

К. Людмилова


Отговори

 • Здравейте,
  работодателят има право да Ви покани да използвате платения си отпуск, който не сте използвали за 2018г. (3 дни) и ако не го поискате, може да Ви го предостави и без Ваше съгласие. (арг. чл. 173 от Кодекса на труда). За 10 - те дни, които Ви се полагат за 2019г., работодателят може да Ви ги предостави без Ваше съгласие, ако предприятието е в престой повече от 5 дни.

  В закона няма основание, което да дава правна възможност на работодателя да Ви предостави платения годишен отпуск, без Ваше желание, защото сте в предизвестие или защото "не му се плащат".

  В обобщение, за 3 - те дни от 2018г., работодателят има право да Ви ги предостави без Ваше съгласие, за 10 - те дни от 2019г., работодателят няма право да Ви ги предостави без Ваше съгласие.

  Поздрави,
  Цветан Терзийски
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->