Надя Петрова Надя Петрова фирма Контрольор качество

Освобождаване по време на работаЗдравейте, днес началникът ми се обади и ми каза, че ми се прикратява договорът,който е чл67.ал1 т1 взе връзка с чл70 с изпитателен срок 6месеца. Тези 6м изтекоха на 08.04.2019… но аз сьм бремена и в болничен вече 5м.

Знае за състоянието ми не сьм крила по медицински причини не можех да ходя на работа. Вьпросьт ми е при това състояние аз мога ли да направя нещо , за да обжалвам решението за освобождаване или съкращаване от работа?


Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно Кодекса на Труда в срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.
  Т.е. съгласно Кодекса на Труда в срока за изпитване не се включва и времето, през което сте били в болничен.
  С оглед на това обстоятелство ако сте започнали работа преди около 7 месеца и в рамките на 5 от тези 7 месеца сте били в болничен, то срокът на вашето предизвестие не е изтекъл и вашият работодател има правото да прекрати трудовия ви договор на основание срока за предизвестие.

  В случай че трудовият ви договор е прекратен на друго основание, то бихте имали правно основание, за да обжалвате.

  За справка: чл. 70, ал. 4 от КТ

  Моля, имайте предвид, че настоящото становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Анелия Батлева
 • Здравейте,

  Извинявам се, но съм допуснала грешка в изказа по-горе:
  С оглед на това обстоятелство ако сте започнали работа преди около 7 месеца и в рамките на 5 от тези 7 месеца сте били в болничен, то срокът на вашето предизвестие не е изтекъл и вашият работодател има правото да прекрати трудовия ви договор на основание изпитателния срок.

  Поздрави,
  Анелия Батлева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->