Анелия Минчева Анелия Минчева Потребител

Прекратяване на ТД по чл.327 ал.1 т.9Здравейте,

предстои ми назначаване на държавна служба, като акта се очаква да бъде издаден между 25-ти и 27-ми Март.Имам следните въпроси:

1) Мога ли още от сега (13.03.19г.) да се възползвам писмено от чл.327, ал.1, т.9, като посоча дата 25-ти без да предоставя удостоверяващ документ за въпросното ми държавно назначение на настоящия ми работодател?

2) Какво точно означават тези 10 дни за встъпване в длъжност според ЗДСл, защото при мен май са повечко (най-малко 13 дни от датата на писменото ми волеизявление за прекратяване на ТД)?

3) Също така може ли работодателя да ми прекрати ТД преди настъпването на посочената дата 25-ти и дължи ли се обезщетение?

Благодаря предварително за отговорите.


Отговори

  • Здравейте, Анелия,

    Имате право да се възползвате от чл. 327 ал. 1 т. 9 едва след като получите акт за назначаването ви на държавна длъжност. От получаването на този акт ще имате 10 дни да започнете работа и съответно през този период трябва да прекратите трудовия си договор при сегашния работодател. Не виждаме защо работодателят ви да прекрати трудовият ви договор по негова инициатива.
    При прекратяването на трудовият ви договор ще имате право на обезщетение за неизползваният и заработен платен годишен отпуск.

    Поздрави,
    Васил Байнашев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->