Милка Милчева Милка Милчева Потребител

Изплащане на заплатиЗдравейте,

Предстои ми прекратяване на трудовия договор поради пенсиониране.

През последните 20 години съм работила без прекъсване в тази фирма.Въпросът ми е в какъв срок работодателят трябва да изплати поагащит ми 6 заплати (дори и да продължа да работя по граждански договор в същата фирма)?

Благодаря предварително!


Отговори

 • Здравейте,

  При прекратяването на трудовото ви правоотношение след като сте придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, вашият работодател ви дължи обезщетение в размер на брутното ви трудово възнаграждение за срок от 6 месеца (тъй като сте работили при при същия работодател през последните 10 години от трудовия ви стаж).
  Това обезщетение ви се дължи от вашия работодател независимо от основанието, на което се прекратява трудовото ви праоотношение.

  Обезщетението се дължи към момента на прекратяване на трудовото правоотношение. В Заповедта, с която се прекратява трудовото ви правоотношение, работодателят ви е длъжен да опише всички обезщетения, които ви дължи - напр. за неизползван платен годишен отпуск, вкл. и обезщетение при придобито право на пенсия.
  Срокът, в който ще бъде изплатено обезщетението при придобито право на пенсия, съвпада със срока, в рамките на който вашият работодател следва да ви изплати последната работна заплата и друг вид обезщетение, което евентуално ви дължи.

  За справка: чл. 222, ал. 3 и ал. 4 от КТ

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Анелия Батлева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->