Diana Dimitrova Diana Dimitrova Потребител

ТЕЛК Решение и освобождаване на срочен договорЗдравейте!

Моят казус е следният:

От месец октомври работя в банка Х , като идвам от същата сфера - банковата, без прекъсване. През декември ме повишиха на друга длъжност, съответно на нов договор, с нов изпитателен срок. През януари здравословното ми състояние се влоши, бях в болница, а после на домашно лечение. Общо в болничен един месец.

От 8 години съм с Диабет Тип 1, инсулинозависим, сТелк решение 50 %. За това съм информирала работодателя ми, като съм представила Телк решението и съм го декларира в нужната декларация.

Трябваше да се явя на работа на 6- ти февруари.

През целия ден усещах напрежение, а шефът беше някакси гузен. Края на работния ден ме извика в кабинета и ми връчи заповед за освобождаване от длъжността.

Не разписах заповедта, а той извика колежка , като я информира, че отказвам да я разпиша. Каза, че съм свободна и мога да си тръгвам.

На другия ден се обадих в Човешки ресурси да се информирам по кой член съм освободена и кога мога да си взема трудовата книжка. Отговориха ми, че е по чл.71 , на база на това, че съм на изпитателен срок. Книжката ще ми е готова утре. Ще я взема и отивам да се регистрирам в Бюро по труда.

Интересува ме, след като съм с Телк, имам ли някакви права и право на обещетения. Мога ли да заведа основателно дело срещу тях.

Предварително Ви Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  В така описания случай разбирам, че сте били назначена на трудов договор с изпитателен срок.
  Съгласно Кодекса на труда работодателят може да уволни определени категории служители (трудоустроени лица, лица с ТЕЛК, майки с деца до 3-годишна възраст и т.н.) само след получаване на предварително разрешение от Инспекция по труда.

  Тази закрила на служителите, обаче, не се прилага в периода на изпитателния срок, предвиден в трудовия договор. Договорът със срок за изпитване по чл. 70, ал. 1 от КТ се сключва с цел да се провери годността на служителя да изпълнява възложената му работа. Ето защо за работодателят съществува възможността да прекрати трудовия договор в срок за изпитване по своя преценка без да е необходимо да представя предизвестие на служителя и без да е необходимо да получава разрешение от Инспекция по труда.

  За справка: чл. 71 КТ, чл. 333 от КТ

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Анелия Батлева
 • Благодаря за отделеното време и консултацията!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->