Петя Илиева Петя Илиева Потребител

Обезщетение при прекратяване на трудов договорЗдравейте! Интересува ме как стои въпроса с изплащането на 10 работни заплати при пенсиониране на работещите в сферата на образованието. Моя близка - учителка ще се пенсионира тази година на 62г, с 39 г трудов стаж. Казали са и да направи трудово-правна консултация, тъй като нямала право на 10 заплати при пенсиониране. Според директора на училището, последните 10г преди пенсиониране не трябвало да има прекъсване на трудовите отношения на работника с последния работодател. Не се зачитали дните в болничен и ако е имало период, в който работникът е бил безработен/ с или без регистрация в Бюрото по труда/. За последните 10г, моята близка има 6г и 4м в последното училище, в което е на работа/след като се приспаднат дните в болничен и безработица и прослуженото време в други 2 училища /. Има ли право в случая на тези 10 заплати при прекратяване на трудовия договор, или не? И има ли право на някакво обезщетение въобще?

Наистина ли се приспадат дните в болничен и прекъсванията между договорите?

Считат ли се двете училища за различни работодатели, при положение, че и двете/ в частност всички/ са към Министерство на образованието?

През периода в който е била безработна за няколко месеца и е получавала обезщетение от НОИ- защо не се признава като стаж? - Ако изобщо е така - звучи нелогично.

Благодаря предварително!


Отговори

 • Здравейте г-жо Илиева,

  По повод на зададените от Вас въпроси:
  1. Съгласно чл. 33, ал. 1, т. 2 от Колективния Ви трудов договор, ако сте работили при един работодател (едно училище) в продължение на 10 или повече години, имате право на обезщетение по смисъла на чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда в размер на 10,5 заплати. Това по-специално условие на трудовия договор се отнася само за случаите, в които трудовия стаж при един и същи работодател е 10 или повече години. Т.е., ако стажът е по-малко от 10 години, се прилагат общите правила на тази разпоредба (чл. 222, ал. 3 КТ) и лицето придобило право на пенсия ще получи обезщетение в размер на две работни заплати.
  2. В периодите, когато лицето е в болничен или в отпуска, то продължава да трупа трудов стаж. В периодите, в които лицето е без работа (т.е. няма сключен трудов договор) не се трупа/зачита трудов стаж.
  3. По смисъла на колективни трудов договор всяко училище представлява отделен работодател, т.е. от значение е дали сте работили само в едно училище, или в различни.
  4. В периодите, в които дадено лице е безработно и получава обезщетение за безработица не се признава трудов стаж, защото реално такъв не се трупа. За справка по този въпрос, можете да прочете разпоредбите относно трудовия стаж в Кодекса на труда - от чл. 351 до чл. 356 КТ.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Цветелина Паскова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->