ЕВГЕНИЯ СТОИМИРОВА ЕВГЕНИЯ СТОИМИРОВА Aktiv Plus фармация

относно съкращениеЗдравейте,искам да разбера дали работодателя ми дължи обещетение по-голямо от една работна заплата,ако съм съкратена по разпоредбите на чл.326,ал.1, във връзка с чл.328,ал.1,т.3 от КТ


Отговори

 • Здравейте г-жо Стоимирова,

  Основанието за прекратяване на трудовото правоотношение по чл. 326, ал. 1 от Кодекса на труда е, когато служителят желае да прекрати сключения договор и предоставя предизвестие на работодателя си, съгласно условията предвидени в трудовия договор. В този случай работодателят не дължи обезщетение.

  Основанието за прекратяване на трудовото правоотношение по чл.328, ал. 1, т.3 представлява възможността на работодателя, в случай на намаляване на обема на работа, да прекрати трудовия договор със служителя, като му предостави предизвестие, съгласно условията предвидени в договора и в Кодекса на труда. В този случай работодателят дължи на служителя обезщетение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С други думи, ако в рамките на 1 месец след прекратяване на трудовото Ви правоотношение с работодателя, не сте си намерили нова работа, Работодателят Ви дължи обезщетение за оставането Ви без работа.

  От така представените факти, не следва да Ви се дължи друго обезщетение.

  За справка: чл. 326, ал. 1 КТ, чл. 328, ал.1, т.3 КТ, чл. 222, ал. 1 КТ

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Цветелина Паскова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->