Силва Кукунджи Силва Кукунджи АБВ- АКАУНТ Готвач

БолниченОт 2 януари до 28 януари имам болничен после от 16 януари до 26 февруари имам друг болничен поради преждевременно раждане. Въпроса ми е защо нямам превод за предния болничен и кога ще ми ги преведат?


Отговори

 • Здравейте, Силва,

  Възможно е да има някаква грешка в представената информация за болничния лист или да не е била представена в НОИ, тъй като все още не е изтекъл срокът за подаване на болничният Ви лист.

  От НОИ казват, че : "Паричните обезщетения за временна неработоспособност се изплащат на правоимащите лица в срок до 10 работни дни от представянето в НОИ на удостоверенията, приложение № 9 и от постъпването в НОИ на данните от издадените болнични листове. Изплащането на паричните обезщетения въз основа на заявления-декларации също се извършва в срок до 10 работни дни от представянето на документите/данните в ТП на НОИ. Паричните обезщетения, които обхващат период повече от един календарен месец, се изплащат в срок до 10 работни дни от представянето на удостоверенията, приложение № 9 в ТП на НОИ и постъпването на данните от издадените болнични листове за първия месец от периода, а за останалите календарни месеци – до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, и за последния месец – до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението. Изплащането на обезщетението се извършва само по банков път. Полагащите се суми се превеждат от НОИ по декларираните от лицата лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки."


  За справка:
  - сайта на НОИ


  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Даниъл Славчев
 • Здравейте ако примерно болничният ми е от 11.04.19 до 11.05.19г. Кога би трябвало да се преведат парите? Има ли определени дни
 • Имам следния въпрос,от два месеца работя на трудов договор и съответно съм с прекъснати здравни осигуровки. Въпросът ми е имам ли право на болничен лист и какъв е реда за да ми бъде отпуснат такъв?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗЗО

-->