Диляна Иванова Диляна Иванова Потребител

Позлване на отпуск при работа на 4-часов работен ден.Здравейте,
Към настоящия момент работя на осем часов трудов договор (от 2012), с допълнително споразумение за 4 работни часа (временно, по мое желание). Имам натрупани 30 дни платен отпуск от две предходни години (поради ползване на майчинство). Ако желая да ползвам платен отпуск, ще мога ли да ползвам 1 ден от натрупания такъв, за 2 дни към настоящия момент, или това, че съм на 4 часа е без значение и един ползван ден отпуск е 1 ден от натрупания?

Искам да си пазя максимално дните, заради детето, а ми е необходимо за извършване на медицински преглед.Отговори

 • Здравейте, Диляна,

  В случай, че искате да ползвате платен годишен отпуск, то за 1 работен ден платен отпуск ще използвате този отпуск, който сте натрупали. Освен това този ден ще ви бъде платен по реда на чл. 177 от КТ, а именно върху средно дневното брутно трудово възнаграждение от предходен месец, в който сте отработили най-малко 10 работни дни или ако няма такъв месец ще се разглежда средно дневното Ви брутно трудово възнаграждение уговорено в трудовия Ви договор.

  В случай, че искате да си ползвате натрупания отпуск за 8 часов работен ден и за по-високо възнаграждение, то би следвало да договорите с допълнително споразумение 8 часов работен ден и съответно най-малко минималното основно възнаграждение за длъжността. След което да отработите най-малко 10 работни дни в месеца, след влизането в сила на новото Ви работно време и да ползвате натрупаният Ви отпуск през следващия месец.

  За справка:
  1. чл. 155 от Кодекс на труда
  2. чл. 177 от Кодекс на труда
  3. гл. 3, раздел 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Даниъл Славчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->