Яна Рогачева Яна Рогачева счетоводител-изчислител

Самоосигуряващ се - бременност и ражданеСобственичка на ЕООД осигурявана за всички социални рискове от м.11.2010г. От 18.03.2011г. "влиза" в бременност и раждане. Ще получи ли обезщетение, при положение, че няма осигуряване за съответният риск в периода 6 месеца назад и ако не, то кога ще започне да получава такова? По фиш за заплата излизат 4,8% ЗО обезщетение за временна неработоспособност за сметка на работодателя. Кода за вид плащане, по който тя трябва да плати въпросните 4,8% трябва да са 560402 (ЗО самоосигуряващо се лице) или 560101?


Отговори

 • Здравейте,

  За осигуряването за съответния риск
  Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Във вашия случай не става ясно лицето имало ли е друг вид осигуряване, преди започване на самоосигуряването.

  Фиш за заплата
  Самоосигуряващите се лица внасят осигурителни вноски за своя сметка. В тази връзка не би трябвало да говорим за фиш за работна заплата, освен ако собственика полага личен труд в дружеството, за който получава възнаграждение.

  За внасянето на осигурителните вноски
  Осигурителните вноски за Здравно осигуряване на самоосигуряващи се лица се внасят по код за вид плащане: 560402 (включително и ЗО в-у болнични и майчинство).
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с ДОПК

-->