Neli Ivanova Neli Ivanova фирма architect

Назначаване на трудов договорЗдравейте,Преди няколко дни постъпих на трудов договор като архитект в ЕООД, като трудовия ми договор за назначаване във фирмата е сключен със СОБСТВЕНИКА на фирмата, не неговия управител на безвъзмезден труд (две различни физически лица са).

Има ли проблем, че трудовия договор е сключен със собственика не с управителя на фирмата?Благодаря!


Отговори

 • Здравейте г-жо Иванова,

  Съгласно българското законодателство, дружеството се представлява от своя управител. Допустимо е управителят и едноличният собственик да са едно и също лице, в който случай това лице би подписвало трудовите договори на служителите си, но в качеството му на управител.
  С оглед на това, подписаният договор с едноличния собственик при наличие на друго лице - управител, е недействителен поради липса на представителна власт на собственика да подписва подобни договори.

  Съветвам Ви да проверите дали трудовия Ви договор е регистриран в НАП. Можете да направите това, като отидете до което и да е поделение на НАП и си вземете персонален ПИК код, с който впоследствие да направите справката през електронната система на НАП.


  За справка:
  - чл. 147, ал. 1 от Търговския закон;
  - чл. 1 от НАРЕДБА № 5 ОТ 29.12.2002 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО И РЕДА ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА УВЕДОМЛЕНИЕТО ПО ЧЛ. 62, АЛ. 5 ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Цветелина Паскова

  • 07 Jan 2019 19:16
  • Neli Ivanova (Потребител)
  • Компания: фирма
  • 0
  Здравейте г-жа Паскова,

  Сърдечно благодаря за информацията. Ще премина към предподписване на моя трудов договор. Имам само още два уточняващи въпроси:

  1. Проблем ли е, ако преподпиша с Управителя на фирмата ( той е управител на безвъзмезден труд, представляващ собственика и отделно служител/ архитект във фирмата като мен). Това, че е на безвъзмезден труд НЕ е проблем да сключва договори с нови служители, нали така.
  2. Почти съм сигурна, че догорора ми НЕ е регистриран в НАП. Какво следва от това?
  Имам платени осигуровки за декември и имам справка от НАП- Уведомление по чл. 62, ал 5 от КТ, което получих в първия работен ден от постъпването ми във фирмата.

  Благодаря Ви за помощта!
 • Здравейте г-жо Иванова,

  1. Няма проблем да преподпишете с управителя на фирмата - можете да направите справка в Търговски регистър по ЕИК на фирмата дали в действителност това лице е управител (тази информация е публично достъпна, а ЕИК-то на фирмата можете да видите в трудовия си договор). Ако името му е посочено там, то той представлява фирмата и е без значение дали получава възнаграждение за това, или не;
  2. След като сте получили уведомление по чл.62, ал. 5 от КТ, следователно договорът е регистриран в НАП. Ако не беше регистриран, Вие на практика нямаше да имате валиден трудов договор и съответно щеше да липсва основание, на база на което да Ви бъдат изплащани осигурителни вноски.

  В заключение: Явно, въпреки противоречието със закона, в НАП са регистрирали договора. Въпреки това, той би могъл да бъде обявен за недействителен поради факта, че е подписан от лице без представителна власт. Ето защо е най-добре, както и сама сте разбрали, да се подпише нов договор с управителя на дружеството. По този начин ще сте спокойна, че всичко с трудовото Ви правоотношение е изрядно.

  Линк към сайта на търговски регистър: https://public.brra.bg/CheckUps/Verifications/VerificationPersonOrg.ra

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Цветелина Паскова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->