Петя Вълканова Петя Вълканова Потребител

ДДС при продажба на лек автомобилЗдравейте, юридическо лице закупува лек автомобил през 2017 г., през този период все още не е регистрирано по ДДС и съответно не ползва данъчен кредит.

През м. октомври 2018 г. се регистрира по ДДС. Сега, ако реши да продаде този лек автомобил, трябва ли да начислява ДДС.


Отговори

 • Здравейте,

  Предвид на това, че не е ползван данъчен кредит при закупуването на лекия автомобил, защото дружеството не е било регистрирано по ЗДДС, както и не е имало право на приспадане на данъчен кредит, при последващата регистрация през Октомври 2018г., защото става въпрос за лек автомобил, при последващата му продажба ще е приложима разпоредбата на чл. 50, ал. 1, т. 2 от ЗДДС.
  Съгласно тази разпоредба, доставката на стоки, за които не е ползван данъчен кредит, защото не е било на лице право на приспадане на данъчен кредит (съгласно чл. 70 от ЗДДС) се счита за освободена доставката на стоки. Т.е. при последваща продажба на този лек автомобил няма да начислявате ДДС, на основание чл. 50, ал.1, т.2 от ЗДДС.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Елизабет Петкова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->