ИВЕЛИНА АНГЕЛОВА ИВЕЛИНА АНГЕЛОВА Потребител

Обещетение при съкращаванеЗдравейте,мъжът ми е съкратен и ще получи обещетение от работодател:заплата и още една,че не си е намерил работа в рамките на идния месец.Когато е отишъл да се регистрира на борсата,са му казали,че първо трябва да мине 1 месец ,да му се плати обещетение от фирмата и тогава.Въпросът ми е от кога ще получава обещетение от борсата.В този месец полага ли му се,или е само обещетението от работодател,благодаря.


Отговори

 • Здравейте, Г-жо Ангелова,

  срокът за регистрация в бюрото по труда е 7 работни дни от датата на прекратяване на трудовия договор или от датата на прекраяване на осигуряването.
  Обезщетението за безработица се превежда от НОИ (а не от бюрото по труда), така че ще трябва да се ригистрирате и там. Обезщетението, което ще започнете да получавате, се пресмята от времето на регистрацията в Бюрото по труда. Регистрацията в НОИ се прави след като получите обезщетението, което Ви дължи работодателя за оставане без работа за срок от един месец. Паричните обезщетения за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, следващ този, за който се дължат, в зависимост от продължителността на осигурителния стаж на лицето.

  За справка: чл.221 ал.1 от КТ; НОИПОБ; КСО

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->