Nataliya Nikolova Nataliya Nikolova Потребител

Нощен труд майка на малко детеЗдравейте. Майка съм на дете на 2г. и януари имам смени от 14ч. до 23ч. Дадоха ми да подпиша декларация за съгласие за полагане на извънреден труд, това дава ли им право да ми слагат нощни часове?


Отговори

 • Здравейте, г-жо Николова,

  Според чл. 140 от КТ нощен е трудът, който се полага от 22.00 часа до 06.00 часа. Нощният труд е забранен за майки с деца до 6-годишна възраст, освен с тяхното писмено съгласие. Доколкото разбирам Вие сте подписали такава декларация, което означава, че работодателят има право да ви слага смени, които включват нощни часове. Според Наредбата за работното време, почивките и отпуските – Съгласието за полагане на нощен труд от майки с деца до 6-годишна възраст, от майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, и от трудоустроени работници и служители се дава в писмена форма, като то може да се оттегли писмено най-късно 3 дни преди датата, от която работникът и служителят иска да преустанови полагането на нощен труд, освен при основателни причини, които налагат това да стане веднага.

  За справка: чл. 140, ал. 4, т. 2 и т. 3 от Кодекса на труда; чл. 147, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Кодекса на труда и чл. 7 и чл. 16 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

  Имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Зорница Стоянова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->