Кристина Николова Кристина Николова счетоводител

Собственик и Управител на ЕООД като СОЛ с личен трудЗдравейте,Имам следният казус: Фирма "...." ЕООД транспортна фирма вече е регистрирана в АВ. Предстои регистрация по ДДС и започване на дейността на фирмата. Управителят желае да полага личен труд, който ще му бъде заплащан от ЕООД. За да продължа напред ми е необходима помощ. Какво следва да направя оттук насетне?

1. Да го регистрирам в АВ и НАП като СОЛ с професия Шофьор? Необходимо ли е да има собствена банкова сметка, след като ще му се заплаща в брой?

2. Необходим ли ще е договор за ДУК, след като Управителят няма да получава възнаграждение за тази си дейност?

3. Като СОЛ ще се осигурява на 510,00 лв., ще му бъде изплащано възнаграждение за положен личен труд 300,00 лв (бруто) всеки месец, може ли фирмата от нейно име всеки месец да му подава Декл. 1 и да му плаща осигуровките, като предполагам, че фирмата ще си признае за разход само осигуровките върху тези 300,00 лв., които му е изплатила, а осигуровките върху тези 510,00 лв., които фирмата е платила от негово име, да бъдат възстановени от него на фирмата?

4. Въпросът за Декл. 6. По това което изчетох, СОЛ подава Декл. 6 еднократно до 30.04 следващата година, може ли и тук фирмата да му я подава всеки месец, когато подава и своята, също така и за декл. по чл. 55?Ще Ви бъда много благодарна, ако може да ме просветлите за този СОЛ с личен труд, каквото може да се поеме от фирмата, а не да се изважда и ел. подпис на СОЛ и да трябва да си подава декларациите самостоятелно.Благодаря!

Хубав ден!Кристина НиколоваОтговори

-->