Кремена Неделчева Кремена Неделчева Счетоводство Счетоводител

ДДС при продажба на лек автомобилЗдравейте!Дружество регистрирано по ЗДДС е закупило нов лек автомобил, за който не е ползван данъчен кредит. Заведен е като ДМА. При продажба на физическо или юридическо лице, трябва ли да се начисли ДДС?


Отговори

 • Здравейте,

  при така зададената фактическа обстановка не става ясно дали лекият автомобил е закупен от физическо лице, дружество нерегистрирано по ЗДДС или от дилър на автомобили, тъй като това е от значение. В случай, че не сте ползвали данъчен кредит на основание, че доставчикът не може да си начисли ДДС за продажбата,, то при последваща доставка от ваша страна следва да си начислите ДДС при продажбата. При хипотезата, в която не сте ползвали ДК на основание чл. 50 ал. 2 ( т. е, че не сте ползвали ДК заради това, че автомобилът е лек), то при следваща продажба не трябва да си начислявате данък.

  За справка - чл. 50 и чл. 70 от ЗДДС.

  Имайте предвид, че това е лично становище на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Иван Георгиев
 • Здравейте!
  Лекия автомобил е закупен от "Порше - България" те са регистрирани по ЗДДС. Става въпрос за абсолютно нов автомобил. Те са начислили ДДС- фактурата е данъчна. От нашето Дружество не сме ползвали Данъчен Кредит, защото автомобила е лек. При продажба на физическо или юридическо лице, трябва ли да се начисли ДДС?

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->