Петя Андронова Петя Андронова Продавач-консултант

На трудовата борса след отпуск по майчинствоЗдравей,майка назначена на работа , в момента в отпуск по майчинство до 10.01.2019г . Назначена фиктивно , по.кой член трябва да се освободи за да има възможността да се запише на тр.борса


Отговори

 • Здравейте,

  Възможността да получавате обезщетение за безработица се определя в Кодекса за социално осигуряване. Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца през последните 18 месец и са се регистрирали като безработни в Агенция по заетостта.

  Размерът на паричното обезщетение зависи от основанието, на което е прекратено трудовото праоотношение. При прекратяване на трудовото правоотношение по съгласие на служителя (напр. по взаимно съгласие, по инициатива на работодателя при заплащане на обезщетение, с подадено от служителя предизвестие) - обезщетение за безработица се изплаща в минимален размер за най-краткия период от време (4 месеца).
  При прекратяване на трудовото правоотношение от страна на работодателя (напр. с предизвестие от работодателя) се дължи обезщетение в размер на 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход. Периодът, за който бихте получавали обезщетение се определя в зависимост от броя години осигурителен стаж с осигуряване за безработица.

  За справка: чл. 54а, чл. 54б и чл. 54в от Кодекса за социално осигуряване

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Анелия Батлева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->