Нели Натовска Нели Натовска Потребител

Майка на дете и платен годишен отпускЗдравейте!

Отнася се за майка на дете навършило 2 г.,което е прието на ясла. Във фирмата, в която жената работи(частна фирма) предстои закриване на старата и откриване на нова фирма, с нов управител. Жената си е подала молба за ползването на полагаем редовен годишен платен отпуск,като са се разбрали с предишните работодатели, че може да го ползва като изплащането ще премине и към новия работодател. Ситуацията е такава,че се обаждат на жената и й казват, че веднага трябва да реши дали да бъде уволнена по взаимно съгласие от предишните работодатели и да започне работа веднага при новия работодател(той го изисква).

Какво може да направи майката в конкретния случай, какви права има?

Мотивът на работодателя е, че щом детето е прието на ясла, тя трябва да започне работа веднага , без да ползва платения отпуск.

Благодаря предварително!


Отговори

 • Здравейте,

  На основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда, работодател може да прекрати трудовото правоотношение на служителите си поради закриване на предприятието. В този случай работодателят не е длъжен да иска разрешение от Инспекция по труда, за да уволни служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст.
  При прекратяването на трудовото правоотношение, обаче, работодателят е длъжен да изплати на служителката всички приложими обезщетения, предвидени в Кодекса на труда, в това число обезщетение за неползван платен годишен отпуск.
  Т.е. в зависимост от етапа на закриване на въпросната фирма има вероятност старият работодател да може да прекрати трудовото правоотношение на служителката във всеки един момент. Няма как да бъдем конкретни дали това право е възникнало за работодателя и/или кога ще възникне без да получим допълнителна информация. При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят следва да заплати на служителката обезщетение за натрупания и неползван платен годишен отпуск.

  При подписване на нов трудов договор с нов работодател платения годишен отпуск на служителката не се прехвърля, тя не може да го ползва при нов работодател и не може да очаква същият да ѝ бъде изплатен от новия работодател.
  В случай че служителката реши да напусне по взаимно съгласие със стария работодател и да подпише нов трудов договор с новия работодател, същата следва да започне работа от момента, определен в новия трудов договор.


  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Анелия Батлева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->