матусал матусал матусал матусал Потребител

трудов договорТрудовият ми договор, беше прекратен 7 дни след 6 месечният пробен период. Въпросът ми е, имам ли право да го оспорвам и ако имам, в какъв срок. Благодаря!


Отговори

 • Здравейте, Матусал,

  Доколкото разбирам Вие сте сключили трудов договор със 6 месечен срок за изпитване. Този срок се удължава с периодите на болнични дни, платени и неплатени отпуски, и други видове отсъствия. В случай, че през тези 6 месеца и 7 дни от датата Ви на постъпване на работа Вие не сте отсъствали от работа, то Вие сте в правото си да оспорвате съответното прекратяване на трудовото Ви правоотношение по съдебен ред в срок на 2 месеца от датата на прекратяване.

  За справка:
  - КТ
  - ГПК

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Даниъл Славчев
 • Здравейте,

  правото да обжалвате уволнението си е регламентирано в чл. 344 от Кодекса на труда. То представлява субективно право, което можете да упражните във всеки един случай, независимо дали сте прав или не. Отговорът на въпроса ви е, да, можете да обжалвате уволнението си винаги, когато сметнете, че то е незаконосъобразно. След като обжалвате уволнението си, компетентният съд ще се произнесе с решение, с което ще отсъди дали искането Ви е основателно или не.


  За да дадем мнение дали да обжалвате уволнението си, трябва да ни дадете информация относно това, на какво основание е прекратено трудовото Ви правоотношение. Ако сте уволнен на основание чл. 71 от Кодекса на труда, трябва да отговорите на въпроса на колегата Даниъл.


  Информацията, която сте ни предоставили е крайно недостатъчна, за да дадем отговор дали е незаконосъобразно уволнението Ви.

  Искът с правно основание чл. 344 от Кодекса на труда е строго индивидуален и следва да се преценява във всеки отделен случай.

  Поздрави,
  Цветан Терзийски
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->