Светла Желева Светла Желева Потребител

Трудов договорЗдравейте!

Има ли право работодателя, да вписва в трудовия ми договор длъжност, която не изисква специална квалификация, при условие, че аз съм със специалност? Или по точно, аз съм допълнителна квалификация хлебар-сладкар, а в трудовия ми договор е записано зареждач материали и полуфабрикати.Защо би могъл да го направи, какви са плюсовете за него и какви са минусите за мен?

Благодаря Ви!


Отговори

 • Здравейте, Светла,

  Работодателят има право да вписва в трудовия договор длъжност, която не изисква специална квалификация, независимо каква квалификация имате Вие.

  Първата възможност за вписването на длъжност "Зареждач, материали и полуфабрикати" , е че в Националната класификация на професиите и длъжностите липсва длъжност с наименованието "хлебар-сладкар".

  Втората възможност работодателя да е избрал длъжност "Зареждач, материали и полуфабрикати" е тъй като тя отговаря на отговорностите и задълженията за позицията, която искате да заемете.

  Третата възможност работодателят да е избрал длъжност "Зареждач, материали и полуфабрикати" е свързана с осигурителният праг за тази длъжност. В зависимост от икономическата дейност на работодателят Ви има определени по закон минимални осигурителни доходи свързани с кодовете на всяка една длъжност. Кода на длъжността "Зареждач, материали и полуфабрикати" е 93290010.


  За справка:
  - Национална класификация на професиите и длъжностите (НКПД 2011)
  - Глава 5-та, Раздел 2-ри от Кодекс на труда

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Даниъл Славчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->