Иван Иванов Иван Иванов Потребител

Обезщетение за беразботицаЗдравейте!Повече от 5 години работих в Германия на трудов договор, който прекратих по свое желание. Преди месец се върнах да живея и работя в България. Сега има вероятност настоящия ми работодател в България да ме освободи. Бихте ли ме посъветвали имам ли право на обезщетение за безработица в България и при какви условия?Благодаря предварително!

Иван


Отговори

 • Здравейте, Иван,

  Право на обезщетение за безработица сте придобили, ако Вие:
  1. Имате най-малко 12 месеца осигурителен стаж през последните 18 месеца преди прекратяване на трудовото ви правооношение;
  2. Имате регистрация като безработен в Агенцията по заетостта;
  3. Не сте пенсионер.

  В случай, че нямате документ за Осигурителният Ви стаж от Германия е необходимо при подаване на заявление за отпускане на обезщетение за безработица в ТП на НОИ да подадете и заявление за служебно удостоверяване на осигурителните Ви периоди със СЕД U002.

  За справка:
  - сайт на НОИ
  - Кодекс за социално осигуряване

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Даниъл Славчев
  • 25 Feb 2019 16:46
  • (Потребител)
  • 0
  Г-н Славчев,

  Хубаво е, че цитирате закона, когато отговаряте на хората, но от вашия отговор аз не разбирам има ли право човек на обезщетение в България в такава ситуация или не. Т.е. "Имате най-малко 12 месеца осигурителен стаж през последните 18 месеца преди прекратяване на трудовото ви правооношение;" сумарно в Германия и България или само и единствено в България?

  Благодаря предварително!
  Силвия Тинева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->