Задай въпрос тук
Георги Костадинов Георги Костадинов Потребител

ДДС РумънияЩе закупя електронно устройство от Румънския онлайт сайт. Как стоят нещата с изписването на фактура, тъй като ще направя покупката от името на фирма. В Румъния ДДСто е 19% а в България 20%. Тоест ако стоката е 100лв. и 19% ДДС в Румъния общата стойност е 119. Когато стоката премине граница ще се добави още 1лв. тъй като на 100лв 20% става общо 120. След което деклрарираното във фактурата ДДС ще е това в Румъния, т/е 19лв или 1лв. което е при влизане в България?


Отговори

 • Здравейте, г-н Костадинов,

  от така посочените обстоятества става ясно, че искате да закупите стока от Румъния, която ще се транспортира до територията на България. Съгласно разпоредбите на ЗДДС по същество такъв тип доставка представлява вътреобщностно придобиване на стоки. Има няколко изисквания, които трябва да бъдат спазени, за да е налице такъв тип доставка, а именно: И продавачът и купувачат да бъдат регистрирани по ЗДДС лица и двете страни членки на ЕС. Второто условие е транспортът на стоката реално да започне от територията на Румъния и да приключи на територията на България. Ако тези две условия са изпълнени, това значи, че е налице ВОП. Регламентацията на закона изисква при ВОП, придобиващото лице ( Вашата фирма) да издаде протокол за самоначисляване по чл. 117 с бълг. ДДС в размер на 20% ( освен в случаите, когато се придобива стока, която може да се причисли към освободени доставки). Декларирането на протокола става, като той се включи и в двата отчетни регистъра - дневник за покупки и дневник за продажби.

  За справка:
  чл. 117 от ЗДДС;
  чл 13 от ЗДДС;

  Имайте, предвид, че това е лично становище на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Иван Георгиев
 • И 2те фирми са регистрирани по ЗДДС лица, но при онлайн закупуване на стока ми дава право да попълвам данни за фактура само за фирми регистрирани в Румъния. Или искате да кажете, че трябва да се свържа с тях по емайл/телефон и да им предоставя протокол за самоначисляване, с което да ми начислят ДДС 20% вместо 19% и да се издаде фактура на новото ДДС, което вече след това може да ми бъде възвърнато в България?
 • Идеята ми е дали ще мога по някакъв начин да си възвърна ДДС-то 19% или 20% независимо, когато пратката пристигне в БГ.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->