Ирина Янева Ирина Янева Потребител

ОбезщетениеЗдравейте от 1.04.2016 до 1.11.2018 съм била н атвудов договор, но преди това съм получа лава минимално обезщетение от НОИ. Какво обезщетение ще ползвам сега освободена съм по чл 328.


Отговори

 • Здравейте,

  Тъй като между датата на предходното упражняване на правото ви на обезщетение за безработица и настоящия момент не са изминали повече от три години, то тогава имате право на минимално обезщетение за минималния срок, който според Кодекса за социално осигуряване и Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ЗБДОО) е 9,00 лева на ден за срок от 4 месеца.

  За справка:
  чл. 54б, ал.4 от КСО и чл. 12 от ЗБДОО.

  Поздрави,
  Велислава Василева
 • Здравейте!

  За да получавате обезщетение от НОИ, трябва да имате най-малко 12 месеца осигурителен стаж през последните 18 месеца преди прекратяването на осигуряването, за които са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд „Безработица“ и да се регистрирате в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от датата на освобождаване.
  Ако имате три или повече от три години от предходното упражняване на право на обезщетение за безработица, ще имате право на обезщетение в зависимост от осигурителния стаж, който имате след 31 декември 2001 година.

  до 3 години - 4 месеца
  от 3 година и 1 ден до 7 години - 6 месеца
  от 7 години и 1 ден до 11 години - 8 месеца
  от 11 години и 1 ден до 15 години - 10 месеца
  над 15 години - 12 месеца.

  При условие, че имате по-малко от 3 години от предходно упражняване на правото на обезщетение, ще имате право на минималния дневен размер на обезщетението за безработица в размер на 9.00 лв. на ден за срок от 4 месеца.


  За справка чл.54а,ал.1, чл.54 б, 54 в, чл. 54 б, ал.3 и 4 от КСО.

  Поздрави

  Даниела Стоименова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->