Firdes Ramadan Firdes Ramadan Потребител

Възстановяване на здравноосигурителни праваБезработно лице е с прекъснати здравно осигурителни права с липсващи данни за осигуряване за периода от май 2016 до юни 2018. За възстановяване на здравно осигурителните права следва да плати цялата дължима сума за периода.

Но лицето от юли 2018 г започва работа и се осигурява от работодателя. Периодът от 36 месеца назад, който се взема предвид за наличие на здравни осигуровки ще бъде от май 2016 до април 2019. Въпросът ми е ще се възстановяват ли правата на лицето през месец май 2019 при условие, че се осигурява вече на друго основание или независимо от това ще трябва да внесе старите задължения, за да си възстанови здравноосигурителните права?


Отговори

 • Искам да направя малка корекция на въпроса си.
  Ще се възстановяват ли здравноосигурителните права на лицето при условие, че вече се осигурява на друго основание - ако да, след колко вноски от работодателя - три, пет и т.н.?
 • Здравейте,

  лицето трябва да внесе старите си задължения, за да му се възстановят здравно-осигурителните права.
  Най-лесно това би могло да стане, като лицето отиде в която и да е териториална дирекция на НАП и си издаде ПИК.
  След това следава чрез получения ПИК код да подадете Декларция 7 "Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски".
  След като подадете тази декларция следва да пристъпите към плащане на задълженията.
  Сумата, която дължите заедно с лихвите, може да изчислите в Здравноосигурителения калкулатор на НАП.
  Внасянето на сумата, може да се направи и чрез една вноска.

  Хубав ден!


  Поздрави,

  Лилия Веселинова.
 • Всичко това ми е известно. Старите задължения заедно с лихвите са изискуеми. Зададох въпроса понеже дължимата сума е непосилна за лицето на този етап. Исках да знам осигуровките от страна на работодателя играят ли някаква роля, за да се възстановят правата?
 • Здравейте,

  Когато здравноосигурителните права са прекъснати, т.е. за последните 36 месеца липсват повече от три вноски за здравно осигуряване, за да бъдат възстановени правата трябва да са заплатени всички задължения за здравно осигуряване за последните 60 месеца.

  Поздрави,

  Лилия Веселинова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗЗО

-->