Любо Тодоров Любо Тодоров Потребител

Трудов договор на управителВъзможно ли е управителят на ООД да има и трудов договор за дейността която изпълнява в същото дружество . Може ли един от останалите съдружници в ООД-то ,след решение на общото събрание ,да сключи трудов договор с управителя за извършване на тази дейност . Как трябва да стане осигурявянето в такъв случай ?.Необходим ли е ДУК за управлението на дружеството ?


Отговори

 • Здравейте,

  Дейността по управление на дружеството е самостоятелна дейност, за която управителят се осигурява на основание сключен договор за управление и контрол на търговско дружество (ДУК). Няма пречка един от съдружниците да сключи трудов договор с дружеството, в което е съдружник, но този трудов договор трябва да бъде за дейност, различна от управление на дружеството. В този случай осигуряването ще се извършва на основание сключения трудов договор.
  Често в практиката възникват някои проблеми, когато съдружник сключи трудов договор с дружеството. Такива могат да бъдат търсенете на дисциплинарна отговорност, ограничена имуществена отговорност и др., при които е налице упражняване на работодателска власт. Въпреки това, моето мнение е, че няма пречка един от съдружниците да бъде управител, а друг от съдружниците да бъде назначен на трудов договор за извършване на друга дейност, извън управлението на дружеството.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->