искра христова искра христова касиер-счетоводител

регистриране на община по ДДСЗдравейте,

общината в която работя се регистрира по ДДС по желание.

Имам въпроса в по кои сметки се прави счетоводното записване, защото в сметкоплана за бюджетните предприятия не виждам сметки за начисляване на ДДС. Не намирам нещо конкретно в закона за ДДС за общини регистрирани на какво право имат и на какво не. Също така при кои сделки общината има право на данъчен кредит, като приход има събиране на такси от наем сгради, такси от домашен социален патронаж и такси на детски градини. Предполагам че не може да ползва всички доставки и услуги за данъчен кредит, за това се извинявам ако въпросът ми е малко неточен, но до сега не съм се сблъсквала с регистрация на община по ДДС.

Благодаря педварително за отговора!


Отговори

 • Здравейте,

  В сметкоплана за бюджетните предприятия има сметка 4511 Разчети за данъка добавена стойност, която можете да използвате, като си създадете аналитичности, ако Ви е нужно.
  Законът за данък върху добавената стойност не третира по различен начин бюджетните предприятия. За стоките и услугите, с които ще извършвате облагаеми доставки имате право на приспадане на пълен данъчен кредит. За стоките и услугите, с които ще извършвате освободени доставки, съответно няма да имате право на данъчен кредит. В случай че получените стоки или услуги се използват както за извършване на доставки, за които е налице право на приспадане на данъчен кредит, така и за доставки или дейности, за които лицето няма такова право, регистрираното лице има право на приспадане на частичен данъчен кредит.

  За справка: чл. 69, ал. 1, чл. 73, ал. 1 от ЗДДС

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Стоичкова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->