Катя Петрова Катя Петрова Потребител

Доставка от АвстрияЗдравейтеЗа осъществяване на дейността си фирмата ни закупува от Австрия етанол. Доставчикът издава фактура, която включва стойността на стоката и начислен акциз. При получаване на фактурата съставям протокол по чл. 117 от ЗДДС и го отразявам в дневници покупки и продажби. При вноса на стоката в България се начислява акциз и се плаща. След това фирмата доставчик издава кредитно известие за начисления акциз в тяхната фактура. При получаване на кредитното известие съставям протокол по чл. 117 и го отразявам в дневниците.

Правилно ли постъпвам? Фактурата и кредитното известие трябва ли да бъдат отразени в дневник покупки?


Отговори

 • Здравейте,

  Да, действията Ви са правилни. При изменение на данъчната основа на доставка или при развалянето на доставка, за която е издаден протокол, се издава нов протокол.
  Само да допълня, че ако исползвате въпросния етанол за освободена доставка няма да имате право на данъчен кредит. В такъв случай протокола за самоначисляване по чл. 117 в дневника за покупките ще трябва да влезне в 9-та колона, като доставки без право на данъчен кредит.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  С уважение!
  Салих Асанов
 • Благодаря Ви за отговора.

  Фактурата и кредитното известие от доставчика трябва ли да бъдат отразени в дневник покупки?


  Хубав ден!
 • Здравейте,

  Фактурата и кредитното известие не се отразяват нито в дневника за покупки, нито в дневника за продажбите. Както знаем в дневниците с отразяват протоколите по чл. 117, ако отразим и фактурата или кредитното известие в някой от дневниците ще се получи двоен оборот.

  Поздрави,
  Салих Асанов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->