Валентина Гайдарова Валентина Гайдарова Потребител

Изплащане на болниченЗдравейте, от един месец съм на трудов договор , но се наложи да ползвам болничен. За предходните 17 месеца не съм работела и нямам трудов договор. Имам общо 15 месеца трудов стаж.

Въпроса ми е :

Ще ми бъде ли изплатен болничния и ако да , как ще ми бъде изчислен?

Предварително благодаряОтговори

 • Здравейте,

  За да имате право на обезщетение за временна неработоспособност е необходимо да имате най-малко 6 месеца осигурителен стаж, като сте били осигурени за този риск. Ако през тези 15 месеца трудов стаж сте били осигурени за общо заболяване и майчинство, значи имате право на обезщетение за този болничен.
  Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. За дните, включени в 18 месечния период, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето не е било осигурено за общо заболяване и майчинство.

  За справка:чл.41 и чл.40 КСО

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Стоичкова
 • Здравейте,
  Благодаря за бързия отговор , но имам още един въпрос .
  Петнадесет месечният ми трудов стаж е преди 1997 година .
  Как и къде мога да проверя дали съм осигурявана за общо заболяване и майчинство ?
 • Понеже стажът Ви е преди 01.01.2000г, може да поискате от работодателя, който Ви е осигурявал документ за осигурителния стаж и осигурителен доход. Този документ трябва да Ви бъде издаден в 14-дневен срок.

  За справка: чл.5, ал.7, т.1 от КСО
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->