Ивилин Ангелов Ивилин Ангелов Потребител

Платен отпускЗдравейте,

Наскоро навърших 18 години и за първи път работя на временен договор. Не съм на ясно дали имам право да ползвам платен отпуск. Ситуацията беше такава, че спешно ми се наложи да изляза в болничен за 20 дни, но работодателят твърди, че нямам право на платен болничен, а мои роднини казват, че имам право да ползвам платен болничен. До колкото съм запознат първите три дни от болничния се плащат от работодател, те са ми платени, но не разбирам по каква причина след като са ми платени първите три дни от болничния да нямам право на останалите 17 дни!Отговори


  • Здравейте !

    В чл. 40, ал.(1) от Кодекса за социално осигуряване е записано, че осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение вместо възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност и при трудоустрояване, ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Изискването за 6 месеца осигурителен стаж не се отнася за лицата, ненавършили 18-годишна възраст.
    Ако вие нямате 6 месеца осигурителен стаж, то тогава нямате право на обезщетение за временна нетрудоспособност. Това е основната причина.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->