Станислава Ставрева Станислава Ставрева Потребител

Работно време при втори трудов договорЗдравейте,

Максималната продължителност на работното време по трудов договор за допълнителен труд заедно с продължителността на работното време по основното трудово правоотношение не може да е повече от 48 часа седмично, освен ако няма писмено съгласие на работника, като не трябва да се нарушава междудневната почивка от 12 часа. Масова практика е основен договор на 8 часа и допълнителен на 4 часа, но ако изчислим, че работникът започва напр. в 8 ч. работа, то той ще приключва в 17 ч. , защото има 1 ч. обедна почивка /както е в повечето случаи/. По втория трудов договор дори и да започва веднага от 17 ч., продължава до 21 ч., т.е. до началото на следващия работен ден остават 11 ч. междудневна почивка, което е нарушение на КТ. Следователно вторият трудов договор не може да е на повече от 3 часа в случая. Правилни ли са разсъжденията или греша някъде?Отговори

 • Здравейте, Г-жо Ставрева,

  следва да се има предвид, че във всички случаи на полагане на допълнителен труд общата продължителност на работното време по двата трудови договора (основен и допълнителен) не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна (12 часова) и седмична (48 часова) почивка, установена с КТ. Това означава, че когато един работник или служител работи по два трудови договора общата дневна продължителност на работното му време по тях не може да надвишава 12 часа. Основния трудов договор се сключва за 8 часа продължителност на работното време /това време не включва регламентираните почивки/, което означава, че на втори трудов договор /допълнителен/ може да има продължителност на работното време до 4 часа на ден. Писменото съгласие на работника или служителя за работа повече от 48 часа седмично се дава на работодателя - страна по трудовия договор за допълнителен труд. В случай на дадено съгласие, продължителността на работното време се изчислява за период не по-дълъг от 4 месеца. Това означава, че изричното писмено съгласие, което работникът или служителят дава на работодателя по договор за допълнителен труд за работа повече от 48 часа седмично, е за период не по-дълъг от четири месеца.

  чл. 113 от КТ; чл. 119 от КТ

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • Благодаря за отговора!
  Но ми се струва, че "общата продължителност на работното време по двата трудови договора (основен и допълнителен) не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна (12 часова) почивка" в случая е нарушена - 11 часа е.
 • Здравейте, Г-жо Ставрева,

  не трябва да включвате обедната почивка в работното време на работника. По време на почивката той не полага труд. Взимат се предвид работните часове по договора на работника. По основен договор 8 часа плюс 4 часа по допълнителен договор, което означава полагане на труд 12 часа. В случая не е нарушена междудневната почивка от 12 часа.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->