Светлана Анастасова Светлана Анастасова лекар

касови наличностиЛекарска практика, ЕООД получи писмо от НАП за касови наличности в големи размери за минало време. Практиката от една година не функционира и повече няма да функционира, но все още фирмата не е закрита. Какви са възможните решения?


Отговори

 • Здравейте,

  следва да проследите как тези пари са се озовали на каса - дали сте имали много плащания от клиенти в брой или са теглени от банковите сметки на дружеството. Също така следва да се провери тези пари дали не са налични, защото, ако можете да ги покажете при евентуална проверка не би следвало да има проблем.

  Практиката на НАП е такава, че когато видят пари на каса за тях това означава използвани фирмени средства от собствениците/управителите без да са били обложени. Ако това е Вашият случай най - добре би било да направите разпределяне на дивидент с колкото протокола е необходимо до 10 000 лв на протокол и да се плати 5% данък дивидент. Ефективно пари няма да се разпределят предвид, че вече са изтеглени, а само ще се плати данък и ще се декларират към съответните физически лица.

  Това, че фирмата не извършва дейност не би пречило да се вземе решение за разпределяне на дивидент.

  Моля, имайте предвид, че това е лично становище на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Недялка Куфарова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->