ALIQ ALIQ ALIQ ALIQ Община юрисконсулт

юридически стажЗдравейте,

имам следния въпрос на който немога да намеря еднозначен отговор.

От септември 2013 г. започнах работа като мл. експерт по програма Страт в кариета, изискването беше да притежавам юридическо образование и правоспособност. След изтичане на 9м. останах на същата длъжност и работа от март 2015 г. бях назначена като юрисконсулт след което излезнах в майчинство до 4. 09.2017 г. и до сега съм на същата длъжност. Искам да разбера от 2013 до 2015 г. ще ми се зачете ли като юридически стаж тъй като за заеманата длъжност изрично бе посочено че се изисква юридическо образование. Също така времето през което съм била в майчинство зачита ли се за юридически стаж?

Благодаря предварително.


Отговори

 • Здравейте,

  Условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се зачете юридически стаж на дадено лице са следните:

  - лицето да има юридическо образование и придобита юридическа правоспособност;
  - да е официално назначено на длъжност или да е упражнявало професия, за която се изисква юридическо образование и придобита юридическа правоспособност.

  Т.е., ако задължително условие за заемане на длъжността е наличието на юридическо образование и правоспособност, то времето, през което сте я заемали ще се зачита за юридически стаж.

  Що се отнася до периода, в който сте били в отпуск по майчинство - Вие продължавате да сте страна по трудовия си договор, без промяна на работодател, заплата, работно място и др. Също така самият отпуск не се вписва в трудовата книжка - т.е. не може да се направи разграничение между периода на активна работа и този - на отпуск по майчинство.
  От друга страна в закона никъде не се прави подобно разграничение.

  В тази връзка Вие продължавате да трупате юридически стаж и през периода, в който сте отсъствали поради отпуск по майчинство.

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Цветелина Паскова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->