Ивелина Иванова Ивелина Иванова счетоводител

Счетоводна грешкаЗдравейте, имам следния казус, по който се нуждая от съвет.През 2018г. открих, че към към края на 2017 салдотото по сметка 454 е по-малко, отколкото следва да бъде (оставен е само данъка по ТД за декември, а ноемврийския липсва).Съответно през януари се плаща ноемврийския данък, но той фактически липсва като задължение.Бихте ли ми казали, каква счетоводна статия да съставя и какво отражение ще даде това в ГДД за 2018г.Благодаря!


Отговори

 • Здравейте,

  В случай, че сте пропуснали само стопанската операция, с която начислявате данък, намаляйки си задълженята за възнаграждения. Вие реално няма да сте изкривили размера на корпоративния си данък за 2017г., който сте изчислили( т.е счетоводната операция представлява само прекласифициране от задължение към персонала на задължение към бюджета, което е извън обхвата на ЗКПО, и не би довело до промяна в ГДД).

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Тодор Тодоров
 • Здравейте.
  Само да уточня, че грешката е допусната в 2017, но салдото по сметка 421 е точно, така, че няма как да намаля задълженията за възнаграждения.Счетоводството е водено от друг счетоводител и е възможно задължението за данъка да е отнесен по друга сметка, която немога да открия, защото има доста прихващания, с цел равнение на салда по други задължения.
  Затова попитах дали мога да приложа СС 8 в намаление на сметка 122 или увеличение на 121.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->