Martin Sirakov Martin Sirakov Потребител

Срочен трудов договорЗдравейте!Повече от 8 години съм служител в организация, като през цялото това време съм на срочен трудов договор. В началото договорът бе за 2 години, а след това чрез допълнително сключени споразумения по него - срокът му се удължаваше с по 1 или 2 години (т.е. към настоящият момент имам подписани няколко споразумения, чрез които общият срок на договора вече е над 8 години). Предстои поредното изтичане на неговия срок, но този път аз не съм убеден, че искам да продължа работа в тази организация, в която съм. В тази връзка са и моите въпроси:1. Когато ме извикат да преподпиша ново споразумение за удължаване срока на договора, а аз откажа, то какви принципни действия следва да се осъществят от работодателя - как следва да ми прекрати договора, как следва да попълни трудовата ми книжка, какво основание би следвало да изпрати към НАП/НОИ за прекратяване на договора?

2. След като договорът ще се прекрати преди всичко поради изтичането на неговия срок, за който е сключен, то ще имам ли право на ПЪЛНО обезщетение за безработица (предвид факта, че до този момент никога не съм бил регистриран на трудовата борса и имам непрекъснат осигурителен стаж от над 8 години) или отказът ми да преподпиша ще се третира като доброволно напускане (или по взаимно съгласие), за което от НОИ ще ми определят 4 месеца на минимално обезщетение?Предварително Ви благодаря за отговорите!


Отговори

 • Здравейте !

  В този случай трудовият договор трябва да бъде прекратен поради изтичане на неговия срок на основание чл.325, ал.1, т.3 от Кодекса на труда.

  При прекратяване на трудов договор поради изтичане на неговия срок имате право на пълно обезщетение от бюрото по труда като време в зависимост от вашия трудов стаж и като обезщетение в зависимост от размера на сумите, върху които сте били осигурявани.

  От 01.01.2018 г. периодът на паричното обезщетение за безработица на лицата, чието осигуряване е прекратено след 31 декември 2017 г., се определя както следва:

  При осигурителен стаж с осигуряване за безработица за времето след 31 Декември 2001 г.:
  При осигурителен стаж до 3 години - 4 месеца обезщетение
  При осигурителен стаж от 3 години и 1 ден до 7 години - 6 месеца обезщетение
  При осигурителен стаж от 7 години и един ден до 11 години - 8 месеца обезщетение
  При осигурителен стаж от 11 години и един ден до 15 години - 10 месеца обезщетение
  При осигурителен стаж над 15 години - 12 месеца обезщетение

  Анелия Петрова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->