Александра Александра Александра Александра Потребител

ЗапорДобър ден. Имам запор на сметката, вече 3-ти месец дъм в болничен, но чси не освобождава запора от обезщетението за болничен. Всекш месец ми казва,че ще освободи запора от бжлничните ми,но уви, когато отида в банката да си изтегля парите, те ми удържат по 200 лв от болничния. Въпроса ми е какво трябва да направя в този случай? Да подам ли жалба и къде?


Отговори

 • Здравейте,


  Съгласно Кодекса за социално осигуряване върху обезщетенията и помощите, плащани по този кодекс, не може да се налага запор. Дори и ЧСИ да изпрати запорно съобщение до НОИ, НОИ няма да наложи запора.
  Възможно е обаче ЧСИ да наложи запор върху банковата Ви сметка, по която получавате обезщетението. В такъв случай трябва да се обърнете към ЧСИ и да поискате вдигане на запора, като представите доказателства, че по тази сметка получавате своето обезщетение от НОИ. Във вашия случай, след като ЧСИ не предприема действия, може да потърсите правата си, като се обърнете към правен отдел за съдействие.

  За справка: чл. 114а от КСО

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • Здравейте,Имах запор около 10г.не съм работила през това време и сега получавам писмо от ЧСИ,че ми вдига запора и прекратява изп.дело по него.Причината е че банката за тези години не е изискала изплащане от кредитора.Какво значи това?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->