Силвия Петрова Силвия Петрова Потребител

Граждански договорЗдравейте!

Става дума за следния случай.

Сключени граждански договори за разработване на информационна софтуерна система с лица (НЕ са самоосигуряващи ) и нормативно признати разходи 40%, дължат ли се осигуровки?

Договорът за изграждане на този продукт, счита ли се за договор върху авторско право и ако е така има ли осигуровки?

Предварително благодаря!


Отговори

 • Здравейте,

  При гражданския договор нормативно признати разходи в размер на 25%, които се приспадат от дължимото възнаграждение при изчисляването на дохода, подлежащ на облагане и осигуряване.

  Това са различните случай, при които се дължат осигуровки или лицата няма задължение за внасянето им:
  1. Когато лицата нямат осигуровки при друг работодател и възнаграждението им е над минималната заплата, след като се приспаднат нормативно-признатите разходи се осигуряват задължително до максимума от 2600 лв.
  2. Ако изпълнителите по ГД имат сключен трудов договор, при гражданския задължително се осигуряват , дори и възнаграждението да е под минималната заплата.
  3. Когато пенсионер е изпълнител по извънтрудовото правоотношение има два варианта:
  - възнаграждението е над минималната заплата, след като се приспаднат нормативно-признатите разходи. Тогава се дължат осигуровки само за здравно осигуряване, съгласно Закона за здравното осигуряване. Здравната осигуровка зависи от това, какъв е размерът на пенсията на лицето. В никакъв случай сборът на сумата за прослужено време и възнаграждението по извънтрудовото правоотношение не трябва да надвишават максималният осигурителен доход.
  - възнаграждението е под минималната заплата. Възложителят няма задължение за осигуровки. Възможно е, при желание на лицето, да бъде направено осигуряване за инвалидност, старост и смърт, което ще даде шанс да бъде увеличен осигурителният стаж, както и осигурителния доход. Това може да помогне за преизчисляване на пенсията в по-голям размер.
  4. Ако изпълнителят по ГД, независимо дали е пенсионер или не, е едноличен търговец или самоосигуряващо се лице, тогава няма задължение за внасяне на осигуровки и данък.
  5. Когато лицата по извънтрудови правоотношение са осигурени върху максималният осигурителен доход, тогава не се дължат осигуровки, а само данък.

  Видове граждански договори съгласно Закона за задълженията и договорите:
  - договор за поръчка;
  - договор за изработка;
  - комисионен договор;

  В зависимост от спецификите на договора, който сте изготвили,попадате в някои от посочените видове договор.


  За справка: чл.4 ал. 3 от КСО; чл.40 ал.1 от ЗЗО; чл. 40 ал.5 от ЗЗО


  Поздрави,
  Виктория Йотова

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->