Десислава Драганова Десислава Драганова Потребител

Покупка на имотЗдравейте,

Искам да направя плащане на няколко транша преди минаването при нотариус. Какво трябва да пише в основанието на платежните, за да съм сигурна, че имам законен документ за направените плащания на имота. А също мога ли да направя плащания от две мои различни сметки към две различни сметкати на продавача.

Благодаря ви предварително.


Отговори

 • Здравейте,

  Поради липсата на достатъчно информация относно самата сделка и метода на нейното изповядване, не бихме могли да Ви дадем конкретен съвет и да Ви отговорим какво точно следва да пише в основанието на плажетното нареждане.
  От описаната от Вас ситуация разбирам, че ще закупувате недвижим имот. В случай че за покупко-продажбата на недвижимия имот имате сключен Предварителен договор, съгласно който следва да направите няколко на брой предварителни плащания, то в такъв случай предварителните плащания могат да бъдат направени на основание на Предварителния договор.
  При липса на Предварителен договор, Ви съветваме да не правите плащане преди изповядване на сделката от нотариус, тъй като тези парични суми биха били изплатени без основание. Между Вас и настоящия собственик на имота няма налице сключен договор, който да удостоверява поетите от собственика на имота задължения да Ви прехвърля имота, срещу които задължения Вие да му заплатите определена парична сума. Не са налице уговорки какви са задълженията на собственика, ако откаже да Ви прехвърли собствеността или ако са налице вещни права на трети лица върху имота, и съответно срокове, в които е длъжен да възстанови направените от Вас предварителни плащания.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Анелия Батлева
 • Благодаря ви за бързия отговор.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->